Actueel

Actueel

25 jaar Yoga voor zwangeren

Je moet voelen wat er gebeurt, dan weet je wat je moet doen

Een zwangerschap en het krijgen van een kind is voor veel vrouwen de belangrijkste en meest intense gebeurtenis van hun leven. Op alle vlakken vindt er verandering plaats. Dan is het heel fijn als je weet dat je op jezelf en je lichaam kunt vertrouwen. Dat je weet wat je moet doen als je weeën hebt, hoe een bevalling in zijn werk gaat en hoe je zo goed mogelijk je zwangerschap beleeft. Marjon van Dooren speelt voor honderden vrouwen uit Goirle en omgeving een sleutelrol in dit proces. Al vijfentwintig jaar geeft ze yoga voor zwangeren. “Mijn werk maakt mij deelgenoot van iets heel bijzonders. Die passie gaat nooit meer over.”

07-02-18
Door: Maartje Bertens

Ze was hoogzwanger toen Marjon van Dooren in augustus 1992 afstudeerde aan de opleiding docent yoga voor zwangeren. Drie weken later beviel ze van een kerngezonde dochter. “Het was mooi dat ik meteen kon ervaren wat yoga voor je kan doen. Zowel tijdens je zwangerschap als tijdens je bevalling. Mijn eerste les gaf ik aan twee vriendinnen en ‘iemand die ook geïnteresseerd was in yoga’.” Inmiddels zijn we vijfentwintig jaar verder en geeft Marjon al jaren elke dinsdag les aan twee groepen van zestien zwangere dames. Maar liefst vierentwintig jaar deed ze dat bij mevrouw Groot op de Tilburgseweg. “Een fantastische locatie en prachtige yogaruimte. Het was er altijd heel stil en we hadden een heel mooi uitzicht.” Inmiddels is ze verhuisd naar CC Jan van Besouw. Daar wachten elke dinsdagavond twee grote groepen cursisten op haar. “Een vrouw start met 20 weken zwangerschap met de cursus en blijft doorgaan tot de bevalling. Elke week oefenen is van groot belang. Je ziet de cursisten gewoon groeien. Op het einde van het verhaal moet je vertrouwen hebben in jezelf en kunnen samenwerken met je lijf. Zodat je, ook al is je bevalling zwaar, met een trots en goed gevoel terug kunt kijken.”

Gun jezelf de tijd
“Mijn lessen zijn heel praktisch: ik combineer yoga, adem en ontspanning. De kern van alle oefeningen ligt bij de lage, geconcentreerde bekkenademhaling, waarbij je de aandacht mee naar beneden neemt, zodat je niet meer nadenkt. Dat kun je niet van de ene op de andere dag. Gun jezelf die tijd! Een ander belangrijk onderdeel van de cursus is de partnerles. Om de zes weken sluit de partner aan tijdens de les. Dat voelt in het begin misschien wat onwennig. Maar wanneer een partner weet wat zijn of haar vrouw heeft geleerd, kun je daar tijdens de bevalling als partner goed op inspringen en mee omgaan.”

Nuttige pijn
Naast haar eigen bedrijf werkt Marjon 24 uur per week op de verloskamers van het ETZ. “Verloskunde is mijn passie en écht een onderdeel van mijn leven. Die combinatie van werk is voor mij ideaal. Soms begeleid ik cursisten tijdens hun bevalling in het ziekenhuis. Het is fantastisch om te zien hoe goed ze de oefeningen toepassen en hoe krachtig ze zijn. Elke bevalling blijft ontzettend bijzonder om mee te maken. Goede technieken nemen de pijn niet weg, maar geven je wel vertrouwen en kracht. Die pijn die je voelt, is nuttige pijn. Je moet voelen wat er gebeurt, want dan weet je wat je moet doen. Nadenken tijdens een bevalling is ‘ten strengste verboden’. Wanneer je goed bij jezelf blijft, blijf je bij die nuttige pijn. Je gaat uit je hoofd en concentreert je op de buikademhaling. Hierdoor blijf je in jouw cocon van adem en weeën en maakt je lichaam endorfine aan. Dit is een lichaamseigen pijnstilling die zorgt voor een lichte roes. Die kracht haal je helemaal uit jezelf.”

Honderden geboortekaartjes
Cursisten voor haar lessen krijgt Marjon via via. “Dat is erg fijn om te merken. De meeste komen op aanraden van een vriendin, (schoon)zus of kennis. Tussen de twaalf en vijftien weken zwangerschap kun je je aanmelden, zodat je met twintig weken kunt starten. Je kunt doorlopend instromen en dat maakt de lessen bijzonder. De cursisten leren enorm veel van elkaar. Ze zijn ook altijd heel nieuwsgierig naar elkaars verhalen. Ik vraag elke cursist na afloop om een kort verhaal van haar bevalling. Dat lees ik dan voor in de les. Ook ontvang ik van elke cursist een geboortekaartje. Zo leuk! Ik geloof niet dat iemand anders in Goirle zo veel geboortekaartjes per jaar ontvangt!”

Bedankt!
“Via deze weg wil ik al mijn (oud)cursisten bedanken voor het vertrouwen. Jullie maken mijn werk zo geweldig! Enne, die dinsdagavond is en blijft voor mij heilig. Dat weet mijn gezin ook.”

Lies Vanmolkot (32 weken zwanger)

“Als moeder van twee jongens is de yogacursus bij Marjon niet alleen leerzaam en effectief, maar ook een rustpunt in mijn drukke week. De combinatie van yoga, ontspanning, ademhaling en natuurlijk de kennis van Marjon maken de lessen erg prettig. Ik voel me er zekerder door en durf de uitdaging aan te gaan. De lessen geven me het vertrouwen dat mijn lichaam en ik de bevalling aankunnen. Elke les laat me stilstaan bij mezelf en de baby. Het is en blijft een wonder! Omdat ik de cursus al eerder heb gevolgd is het voor mij een fijne opfrisser: hoe zat het ook alweer? Tijdens de les nemen we de mogelijke scenario’s door en horen we verhalen van anderen. Die worden aangevuld met de (medische) kennis van Marjon. Het geeft je een realistisch en betrouwbaar beeld van de mogelijkheden tijdens een bevalling. Ik weet nu hoe belangrijk het is om niet in paniek te raken en kan terugvallen op wat ik tijdens de lessen geleerd heb.”


‘Yoga vermindert stress tijdens zwangerschap’

Eén keer in de week een yogales volgen kan de stress tijdens de zwangerschap verminderen en de angst voor de bevalling doen afnemen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

'Yoga vermindert stress tijdens zwangerschap'Foto:  Thinkstock

De stress tijdens de zwangerschap en de angst voor de bevalling neemt door een wekelijkse yogales met maar liefst een derde af, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Manchester. Dat meldt de Daily Mail.

De onderzoekers volgden twee groepen vrouwen die 22 weken zwanger waren. Eén groep volgde twee maanden lang wekelijks een yogales, de andere groep ging gedurende dezelfde periode wekelijks naar zwangerschapsgymnastiek. De yogalessen waren aangepast aan zwangerschap. De deelnemende vrouwen die wekelijks een yogales volgden hadden na twee maanden minder stresshormonen en gaven aan minder bang te zijn voor de bevalling.  Zelfs na één les waren de vrouwen al meer ontspannen, zo blijkt uit het onderzoek.

Stress

De vrouwen leerden technieken om kalm te blijven. Tevens bleek dat de hoeveelheid stress zelfs lager was dan bij vrouwen die zich thuis ontspanden.

“We wisten al dat yoga tijdens de zwangerschap de gezondheid verbetert en vrouwen sterker maakt”, zegt Jacqui Clinton van liefdadigheidsorganisatie Tommy, die het onderzoek financierde. “Dit onderzoek bewijst echter dat yoga ook een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid van zwangere vrouwen”.

Door: NU.nl/Vrouwenonline

Links

Fam – Geboortezorg Tilburg – https://www.fam.nl/ 

Yvonne Langenhuijsen – Zwangerschapsyoga – http://members.home.nl/caslangenhuijsen/zwanger/index2.html